Informatie

Bij “toegankelijkheid” denken de meeste mensen spontaan aan fysieke toegankelijkheid, zoals hellingen voor rolstoelgebruikers of tikkers voor blinden en slechtzienden bij oversteekplaatsen. Toegankelijkheid gaat echter over veel meer. Toegankelijke diensten en omgevingen die door iedereen vlot gebruikt kunnen worden, met of zonder beperking, zijn gebruiksvriendelijk, drempelverlagend en spreken verschillende zintuigen aan.

Lees meer (Wat is toegankelijkheid?)

In an accessible media and culture setting, physical, sensory and mental limitations do not hinder participation in socio-cultural life. To this end, various translation solutions have been developed. Some of these solutions are:  

Lees meer (Welke technieken voor toegankelijke media en cultuur bestaan er?)

Het ontwikkelen van richtlijnen is al jaren een belangrijk thema binnen de sector van media- en cultuurtoegankelijkheid. Richtlijnen zijn een belangrijk instrument voor kwaliteitscontrole en onderwijs. Toch zijn er weinig richtlijnen beschikbaar met een wetenschappelijke basis. De belangrijkste domeinen waarvoor richtlijnen ontwikkeld werden zijn audiodescriptie, ondertitelen en toegankelijke musea.

 

Lees meer (Waar vind ik richtlijnen rond de toegankelijkheid van media en cultuur?)

Wetgeving is een complex gebied en er bestaan regels op internationaal, Europees, nationaal en lokaal niveau. Op de website MAPAccess.org vind je een overzicht per land. Twee belangrijke documenten hebben een zeer brede reikwijdte op internationaal niveau en gelden ook voor België, namelijk de United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities (link bronnenlijst) en de European Accessibility Act. 

 

Lees meer (Wat zegt de wet over media- en cultuurtoegankelijkheid?)