Informatie

Terug naar overzicht

Wat is toegankelijkheid?

Bij “toegankelijkheid” denken de meeste mensen spontaan aan fysieke toegankelijkheid, zoals hellingen voor rolstoelgebruikers of tikkers voor blinden en slechtzienden bij oversteekplaatsen. Toegankelijkheid gaat echter over veel meer. Toegankelijke diensten en omgevingen die door iedereen vlot gebruikt kunnen worden, met of zonder beperking, zijn gebruiksvriendelijk, drempelverlagend en spreken verschillende zintuigen aan.

Hoe beschrijf je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd zodat ook slechtzienden
Mee kunnen supporteren? Hoe creƫer je ondertitels die live op het scherm verschijnen zodat slechthorenden of anderstaligen het nieuws heet van de naald meekrijgen? Hoe integreer je een gebarentolk of boventitels in je concert of opvoering zodat ook doven kunnen meegenieten? Hoe zorg je ervoor dat ook mensen met een mentale of intellectuele beperking zich welkom voelen in het theater? Hoe maak je de beelden van een film of televisieserie toegankelijk voor mensen die het beeld niet (kunnen) zien? Welke systemen bestaan er om colleges te ondertitelen zodat ook slechthorende of anderstalige studenten hun diploma vlot kunnen behalen?

Toegankelijkheid is geen bijkomstigheid. Het is van essentieel belang om over de toegankelijkheid van een dienst, evenement of omgeving na te denken van bij de start en de juiste experts in te schakelen. Zo zorg je voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en bereik je een breed en divers publiek.