bookshelves-in-library

Onderzoek

Bij OPEN kan je terecht met al je vragen rond onderzoek naar media- en cultuurtoegankelijkheid: ben je op zoek naar onderzoek rond een specifiek thema? Zoek je een onderzoekspartner? Zoek je iemand om een contractonderzoek uit te voeren? 

OPEN ondersteunt het onderzoek over media- en cultuurtoegankelijkheid van de TricS onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen. Dat onderzoek vertaalt zich in (Europese) projecten en verschillende doctoraten, waarover je meer leest hieronder of op de pagina van de TricS onderzoeksgroep. TricS is bovendien de organisator van verschillende internationale congressen over mediatoegankelijkheid zoals het "Third international symposium on live subtitling with speech recognition" (2010), "Media for All" (2009) en "Unlimited!" (2016) and Unlimited! 3 Teaser event (2020).

 

 • Zelfpercepties van audiobeschrijvers

  Door Alicja Zajdel

  Het doctoraatsonderzoek van Alicja Zajdel heeft als titel: "Zelfpercepties van audiobeschrijvers: Heeft hoe je jezelf ziet invloed op hoe je beschrijft?" en onderzoekt het verband tussen de zelfperceptie van beschrijvers en hun schrijfproces.

  Meer details
 • OPEN Research netwerk

  Het OPEN Research Network is een onderzoeksnetwerk voor mediatoegankelijkheid dat gericht is op beginnende onderzoekers (PhD-studenten en postdocs).

  Meer details
 • Naar dans luisteren

  The Isomo project

  The Isomo Project is een dansvoorstelling waarin choreograaf Iris Bouche de relatie tussen taal, beweging, waarneming en transformatie onderzoekt. OPEN werkte mee aan een poëtische audiobeschrijving voor dit project.

  Meer details
 • A Touch of Museum to Scale

  Een toegankelijke kunstcollectie

  Het OPEN Expertisecentrum en Rubi - The Cultural Factory willen de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek: studenten, personeel, bezoekers, met en zonder beperking. Voor de collectie 'Museum to Scale', die tentoongesteld wordt in Gebouw R op de Stadscampus hebben we daarom een project opgestart, waarin we een inclusieve kunstervaring mogelijk willen maken.

  Meer details
 • Machinevertaling en audiodescriptie

  door Kim Steyaert

  Het PhD-project van Kim Steyaert bestudeert de effectiviteit en efficiëntie van automatische vertaling voor audiobeschrijving van het Engels naar het Nederlands.

  Meer details
 • Toegankelijkheid en multimediaal leren

  door Yanou Van Gauwbergen

  Effect van intralinguale live ondertiteling op perceptie, prestatie en cognitieve belasting in een universiteitscollege in het Engels bij Vlaamse studenten

  Meer details