OPEN WINTER WORKSHOPS 2023 

De TricS onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen doet al jaren onderzoek naar het toegankelijk maken van media en cultuur voor personen die de beelden niet (kunnen) zien. Dit gebeurt via (Europese) projecten, doctoraatsonderzoek en samenwerkingen met Vlaamse en Europese media- en cultuurpartners. Nieuwe Europese regelgeving zoals de EU Accessibility ACT gaan de sector de komende jaren een sterke impuls geven. In deze workshop vertalen we de meest recente inzichten uit onderzoek naar de praktijk via theorie, richtlijnen, voorbeelden en oefeningen.

Voor wie zijn deze workshops? 

  • Taal- en cultuurprofessionals of net afgestudeerde studenten die zich willen bijscholen in dit vakgebied. 

  • Audiobeschrijvers die hun kennis willen aanscherpen. 

  • Audiobeschrijvers die hun kennis willen uitbreiden naar andere genres. 

 

Welke workshops zijn er? 

De OPEN winter workshop bestaat uit 3 modules, die online en offline leren combineren. De modules sluiten op elkaar aan en je schrijft je in voor alle modules.

 

Module 1: Kennismaking met audiodescriptie 

Vanaf 13 januari 2023 - online 

Dit is een online kennismakingsmodule. Vanaf 13 januari krijgen alle deelnemers toegang tot ons online leerplatform. Op die manier kan je op je eigen tempo kennis maken met het thema en beginnen alle deelnemers met dezelfde basis aan de workshop. Deze online module bestaat uit zelfstandig te volbrengen activiteiten en één online contactmoment met de docenten op 31 januari om 16.30. 

In deze online module komen volgende onderwerpen aan bod: 

  • Wat is audiodescriptie en wie zijn de doelgroepen? 

  • Hoe analyseer je een film met het oog op audiodescriptie? 

  • Wat zijn de basisrichtlijnen voor audiodescriptie? 

  • Kennismakingsoefeningen. 

 

Module 2: Creativiteit in audiobeschrijving 

7 februari 2023, 9u tot 12u30, Stadscampus 

Deze module vindt op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen plaats in de voormiddag. Gedurende drie uur gaan we dieper in op het thema van de workshop aan de hand van oefeningen en discussie. 

In deze module scherpen we de AD schrijfvaardigheden van de deelnemers aan. De nadruk ligt op creativiteit. Complexe en esthetische beelden vatten in slechts enkele woorden, vergt heel wat creativiteit van een beschrijver. De laatste jaren is er binnen praktijk en onderzoek steeds meer aandacht voor de rol van creativiteit in audiobeschrijving. Er ontstaan naast de traditionele, op richtlijnen gebaseerde aanpak, ook heel wat creatieve en experimentele AD stijlen. 

In deze workshop bespreken we bestaand onderzoek en voorbeelden, maar gaan we vooral zelf creatief aan de slag.

Module 3 - Audiobeschrijving voor de podiumkunsten 

Ook de podiumkunsten, theater, opera en dans, vragen om een specifieke aanpak. Vaak worden AD strategieën op maat ontwikkeld waarin creatieve en experimentele benaderingen en grote rol spelen. Hoe integreer je de vertaling van boventitels in je beschrijving? Hoe beschrijf je moderne dans? Hoe vat je abstracte en postdramatische stukken in woorden? 

We kijken naar enkele voorbeelden van traditionele audiodescriptie, maar maken vooral kennis met creatieve oplossingen die aangereikt worden vanuit integrated access. Dat is een aanpak waar de beschrijving samen met de voorstelling ontwikkeld wordt, en waar schrijvers, makers, acteurs, dansers, gebruikers en beschrijvers samenwerken. 

Update: de module "AD voor kinderen" gaat helaas niet door. Er zijn wel nog plaatsen voor de andere modules!

Module 4: Evaluatie

De vierde en laatste module bestaat uit een individuele opdracht. Tot twee weken na de workshop kunnen deelnemers een oefening uit de workshopdag naar keuze afwerken en doorsturen. Ze krijgen dan individuele, schriftelijke feedback. Na het afwerken van deze evaluatiefase ontvangen deelnemers een certificaat. 

 

Wie geeft deze workshop? 

De workshops worden gegeven door Nina Reviers, Gert Vercauteren, Sabien Hanoulle en Anna Jankowska. De workshops worden gegeven in het Nederlands, maar een basiskennis van het Engels is vereist. Sommige lesmaterialen zijn in het Engels en sommige presentaties worden in het Engels gegeven door onze Poolse collega Anna Jankowska. Oefeningen en discussie zijn altijd in het Nederlands en er is altijd een Nederlandstalige collega aanwezig. 

 

Waar & Wanneer zijn de workshops? 

De workshops vinden plaats op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, tussen 9u en 17u30. De exacte locatie en adres krijgt u nog toegestuurd zodra het inschrijvingsaantal vast staat.

Prijs

350€ exclusief BTW
Studenten en uitkeringsgerechtigden betalen 300€ exclusief BTW.
Deze prijs is inclusief 4 modules, waarvan één van beide specialisatiemodules. In deze prijs is koffie, thee, drank, lunch en studiemateriaal inbegrepen.

 

Inschrijven

Inschrijven en betalen doet u via het formulier. Inschrijven kan tot en met 29 januari 2023. Mochten we onvoldoende inschrijvingen noteren om het event te laten doorgaan, dan wordt u tijdig hiervan op de hoogte gebracht. Een gedetailleerde versie van het annuleringsbeleid ontvangt u in de bevestiginsmail van de inschrijving.

Interesse? Klik hier om door te gaan naar het inschrijvingsformulier.