Het logo is een bol in 2 helften, met ertussen een symbolische doorgang. In het midden daarvan staat een streep met bovenaan een stip.

Workshop Toegankelijkheidsmanagement

Hoe maak je als organisator een event of voorstelling toegankelijk voor iedereen? Deze tweedaagse workshop is gebaseerd op de online cursus Accessibility to the Scenic Arts, maar vertaalt de kennis naar de specifieke situatie in België.

Er is steeds meer aandacht in onze samenleving voor toegankelijkheid. Ook de socio-culturele sector wil haar deuren openzetten voor een divers publiek, zodat iedereen, met of zonder beperking, zich welkom voelt en kan genieten van het rijke culturele aanbod in Vlaanderen. Maar er komt heel wat kijken bij het organiseren van een toegankelijk evenement. Hoe zorg je ervoor dat de locatie vlot bereikbaar is, ook voor mensen die minder mobiel zijn of het openbaar vervoer gebruiken? Hoe begin je aan het toegankelijk maken van je communicatie en website? Wat is een ringleiding? Waar kan ik een gebarentolk vinden? Hoe maak je een voorstelling toegankelijk voor mensen met een visuele beperking? Of welke technieken bestaan er om boventitels te integreren in een voorstelling? Deze en andere vragen komen aan bod in deze tweedaagse workshop toegankelijkheidsmanagement.

De workshop put uit de expertise die werd ontwikkeld in het kader van het Europese onderzoeksproject ACT waarin een online cursus Accessibility Management ontwikkeld werd. Samen met de jarenlange ervaring met media- en cultuurtoegankelijkheid van beide partners, vormt dit de basis van de workhsop, waarin de partners hun kennis vertalen naar de situatie in Vlaanderen en deelnemers een platform bieden om ervaring uit te wisselen en samenwerking op te starten. 

Wat leer je in deze workshop?

In deze workshop combineren we lezingen en praktijkoefeningen over de volgende thema's:

  • Wat (en voor wie) is toegankelijkheid en inclusie?
  • Wat zegt de wet over toegankelijkheid?
  • Hoe maak je een evenement toegankelijk, van A tot Z?
  • Welke diensten voor toegankelijke cultuur bestaan er?
  • Met welke experts en professionals werk je samen om een toegankelijk evenement te organiseren?
  • Hoe integreer je toegankelijkheid in je organisaties op managementsniveau en waarom is dat belangrijk?
  • Hoe stel je een toegankelijkheidsplan op voor je eigen project of organisatie? 

Voor wie is deze workshop?

De workshop richt zich op freelancers, werknemers of studenten uit diverse sectoren, die actief zijn in de socio-culturele sector, zoals in theaterhuizen, theatergroepen, culturele centra, festivalorganisatoren, stadsdiensten, overheidsagentschappen, verenigingen en zo meer. Iedereen die werk wil maken van toegankelijkheid bij live-evenementen, leert in deze workshop waar te beginnen.

Door wie wordt de workshop gegeven?

De workshop is een samenwerking tussen Inter Vlaanderen en OPEN en wordt vormgegeven door Bart Parmentier, Fien Van Den Abeele, Thomas Desmet (Inter), Nina Reviers, Aline Remael en Gert Vercauteren (UAntwerpen). We laten ook gebruikers en managers uit de sector aan het woord.

Waar vindt de workshop plaats?

De workshop vindt plaats op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

De inschrijvingen starten vanaf eind februari. Wil je op de hoogte gehouden worden of heb je bijkomende vragen? Mail dan naar Open@uantwerpen.be

 

 

 

Wanneer?

  • 09/05/2019 — 9u-17u
  • 16/05/2019 — 9u-17u

Wat kost het?

€ 290

Gerelateerde activiteiten