In samenwerking met Inter (Tussen mens en omgeving)

Workshop Toegankelijkheidsmanagement

Hoe maak je als organisator een event of voorstelling toegankelijk voor iedereen? Deze tweedaagse workshop is gebaseerd op de online cursus Accessibility to the Scenic Arts, maar vertaalt de kennis naar de specifieke situatie in België.

Er is steeds meer aandacht in onze samenleving voor toegankelijkheid. Ook de socio-culturele sector wil haar deuren openzetten voor een divers publiek, zodat iedereen, met of zonder beperking, zich welkom voelt en kan genieten van het rijke culturele aanbod in Vlaanderen. Maar er komt heel wat kijken bij het organiseren van een toegankelijk evenement. Hoe zorg je ervoor dat de locatie vlot bereikbaar is, ook voor mensen die minder mobiel zijn of het openbaar vervoer gebruiken? Hoe begin je aan het toegankelijk maken van je communicatie en website? Wat is een ringleiding? Waar kan ik een gebarentolk vinden? Hoe maak je een voorstelling toegankelijk voor mensen met een visuele beperking? Of welke technieken bestaan er om boventitels te integreren in een voorstelling? Deze en andere vragen komen aan bod in deze tweedaagse workshop toegankelijkheidsmanagement.

De workshop put uit de expertise die werd ontwikkeld in het kader van het Europese onderzoeksproject ACT waarin een online cursus Accessibility Management ontwikkeld werd. Samen met de jarenlange ervaring met media- en cultuurtoegankelijkheid van beide partners, vormt dit de basis van de workhsop, waarin de partners hun kennis vertalen naar de situatie in Vlaanderen en deelnemers een platform bieden om ervaring uit te wisselen en samenwerking op te starten. 

De workshop is een samenwerking tussen Inter Vlaanderen en OPEN en wordt vormgegeven door Bart Parmentier, Fien Van Den Abeele, Thomas Desmet (Inter), Nina Reviers, Aline Remael en Gert Vercauteren (UAntwerpen). We laten ook gebruikers en managers uit de sector aan het woord.

Voorlopig programma

 

Dag 1

9u: Welkom & registratie
9u15 - 11u: Inleiding (Nina Reviers, Aline Remael, UAntwerpen)

In deze inleiding leer je wat toegankelijkheid, inclusie en inclusive design is, alsook wat de wetgeving zegt rond toegankelijkheid van cultuur en evenementen, welke de mogelijke aanpassingen en diensten zijn om een cultuuraanbod of evenement toegankelijk te maken, en welke de verschillende toegankelijkheidsprofessionals en experts zijn die je kan raadplegen.

11u - 12u30: Toegankelijkheidsmanagement deel 1 (Thomas Desmet, Inter)

In dit deel leer je de belangrijkste pijlers inzake toegankelijkheidsmanagement. Wat komt er allemaal bij kijken? Je krijgt een overzicht van de verschillende stappen die je moet nemen om een cultuuraanbod of evenement toegankelijk te maken.

12u30 - 13u30: Lunch

13u30 -14u30: Toegankelijkheidsmanagement deel 2 (Thomas Desmet, Inter)

In dit deel leer je waarom het belangrijk is toegankelijkheid te integreren in je organisatie op managementsniveau en hoe je dat kan doen.
 

14u30- 15u30: Oefening

In dit deel gaan de deelnemers zelf aan de slag. Aan de hand van richtlijnen en voorbeelden van de docenten, analyseren de deelnemers de toegankelijkheid van hun eigen organisatie/project/initiatief en identificeren ze knelpunten en succesfactoren.

15u30 - 16u: Koffiepauze

16u - 17u: Aan het woord: een gebarentaalgebruiker (Robin Jorissen, Doof & Events) en een gebarentolk  (Lieve Roodhooft)

Dag 2

9u -11u: Soorten toegankelijkheidsdiensten (Nina Reviers, Aline Remael, UAntwerpen)

In dit deel krijg je een overzicht van de verschillende toegankelijkheidsdiensten die er bestaan om audiovisuele producten zoals een lezing of theatervoorstelling toegankelijk te maken, met de nadruk op twee van de meest voorkomende diensten, namelijk audiodescriptie en boventiteling. Daarnast wordt ook ingegaan op de technologische oplossingen en software die ervoor bestaan.

11u - 11u30: Koffiepauze

11u30 - 12u30: Een toegankelijkheidsmanager aan het woord (Saartje Cauwenbergh, NtGent) en een slechtziende ervaringsdeskundige (Nico De Rechter, VeBeS Oost-Vlaanderen).

12u30 - 13u30: lunchpauze

13u30 - 17u: Oefening
In dit laatste deel gaan deelnemers zelf aan de slag om een toegankelijkheidsplan uit te werken voor hun organisatie/project/initiatief. Op bases van de oefening in dag 1, bekijken ze samen met de docenten wat de pijnpunten zijn, welk aspect ze prioritair willen aanpakken en hoe ze dat kunnen realiseren. Deze sessie speelt zo veel mogelijk in op de achtergrond en specifieke vragen van de deelnemers.

Voor wie is deze workshop?

De workshop richt zich op freelancers, werknemers of studenten uit diverse sectoren, die actief zijn in de socio-culturele sector, zoals in theaterhuizen, theatergroepen, culturele centra, festivalorganisatoren, stadsdiensten, overheidsagentschappen, verenigingen en zo meer. Iedereen die werk wil maken van toegankelijkheid bij live-evenementen, leert in deze workshop waar te beginnen.

Waar vindt de workshop plaats?

De workshop vindt plaats op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, in gebouw D.

Heb je bijkomende vragen? Mail dan naar open@uantwerpen.be.

 

 

 

Wanneer?

 • 09/05/2019 — 9u-17u
 • 16/05/2019 — 9u-17u

Wie doceert deze opleiding?

 • Thomas Desmet

  Stafmedewerker bij Inter en adviseur toegankelijkheid van evenementen.

 • Foto Aline Remael

  Aline Remael

  Hoogleraar Audiovisueel Vertalen aan de Universiteit van Antwerpen.

  Aline's persoonlijke pagina
 • Nina Reviers

  Nina Reviers

  Onderzoeker Mediatoegankelijkheid aan de Universiteit van Antwerpen.

  Nina's persoonlijke pagina

Wat kost het?

€ 290

Je kan je niet meer inschrijven

Gerelateerde activiteiten